Az oldal jelenleg feltöltés alatt áll.

Tünetek

A változókor minden nőt érint. Az ekkor jelentkező tünetek hátterében a korábbi hormonális egyensúly megváltozása, a női ciklus során termelődő ösztrogén és progeszteron hormon egyensúlyának felborulása, mennyiségének csökkenése áll. Mivel az ösztrogén hormonnak nem csak a nemi szervek megfelelő működésében, a menstruációs ciklus lezajlásában van szerepe, hanem hatással van a test egyéb szerveire is, ezért a változókorban lévő nők testük több pontján tapasztalhatják a klimaxos tünetek jelentkezését. A nők különbözőképpen élik meg ezt az időszakot: körülbelül 20%-uk alig tapasztal tüneteket, 30%-uknál a tünetek enyhék, 50%-uknál a mindennapi életet zavaró, erőteljes tünetek jelentkeznek.

A változókorban jelentkező tüneteken kívül azok a rizikófaktorok, rizikótényezők is szerepelnek itt, melyek gyakran jelen vannak ebben a korban és szükséges szakorvosi kezelésük, illetve hozzájárulhatnak az általános egészség és közérzet romlásához.

A menopauza 37 tünete

Bőr, haj, köröm és nyálkahártya elváltozásai

Emésztési és táplálkozási problémák

Szív- és érrendszeri elváltozások

1. Hőhullámok

Hőhullámok

A hőhullám egy hirtelen jelentkező hőérzet, mely bőrpírt, elvörösödést és verejtékezést okozhat az arcon, a felsőtesten és érintheti a test többi részét is. A hőhullám időtartama 2-30 perc, érzete a gyengétől egészen a lángolóig terjedhet. Ez a jelenség az ösztrogén szint csökkenésének az eredménye. Nem minden nőnél fordul elő hőhullám, de a klimaxban lévő nők több mint felét érinti.

A legtöbb nőnél az ösztrogéntermelődés fokozatosan szűnik meg, ami kevés hőhullámot okoz, míg másoknál ez egy gyorsan lezajló folyamat, különösen, ha műtét vagy gyógyszeres kezelés áll a háttérben, számukra a panaszok jelentkezésének a módja és erőssége olyan, mintha hullámvasúton ülnének.

Érdekességek

Az egyik leggyakrabban előforduló változókori tünet a hőhullám, amely a legváratlanabb időpontokban érhet minket, megnehezítve a mindennapi életet. Erre természetes megoldást jelent a rendszeres mozgás, a vastag ruhadarabok kerülése, valamint a fűszeres ételek, a kávé, az alkohol és a dohányzás elhagyása, illetve a stresszkezelés hatékony formái, például relaxáció, az agykontroll, és meditáció.