Az oldal jelenleg feltöltés alatt áll.

Terhesség klimax után?

A klimax után lévő nők sem alkalmatlanok a terhességre.

A világon a legidősebbként szült spanyol nő halála, tragédia lehet a gyerekének, de nem jelenti azt, hogy a klimax utáni nők alkalmatlanok volnának a terhességre.

 “A férfiaknak életük végéig bármikor lehet gyerekük, ezért macsónak tartják őket. Manapság azonban nem szokatlan, hogy ötvenes éveik elején járó nők a klienseink” – mondta Vicken Sahakian, a Los Angeles-i Pacific Termékenységi Klinika orvosa. 

Maria del Carmen Bousada, 69 évesen, daganatos betegségben halt meg, két éves ikrek maradtak utána. A nő már 18 évvel volt a menopauza után, amikor részt vett a kaliforniai klinika termékenységi programjában, ahol 66 helyett 55 évesnek vallotta magát. A sikeres megtermékenyítés után, 2006 decemberében születtek meg az ikrek. 

Ötvenöt évben húzta meg a határt a maga számára 

Sahakian elmondta, hogy a törvények nem írnak elő felső korhatárt a termékenységi programhoz csatlakozó nők számára, az 55 évet saját döntése alapján szabta meg határként, elsősorban szociális okokból, hogy a nők felnevelhessék gyerekeiket. “Nyilvánvalóan nem kérjük az útlevelüket, nem vagyunk nyomozók” – mondta Sahakian. 

Az orvos hangsúlyozta, hogy az utóbbi tíz évben több tucat ötven fölötti nőt kezelt sikeresen, köztük egy 62 éveset is, aki egy fiúnak és egy lánynak adott életet. “A technológia fejlődése kitolta a nők gyerekvállalási korát, noha a terhesség számukra általában kockázatosabb, mint a fiatalabbaknak” – fejtette ki, egyidejűleg feltéve a kérdést: hány évesen túl öreg egy nő, hogy anyává váljon? 

Véleménye szerint az a hormonterápia, amelyet három hétig alkalmaztak a spanyol nőnél, nem növelte rák kockázatát. 

Forrás: MTI/WebBeteg